Hoge druk branderbesturing 

01-07-2015 

 

De ontwikkeling van een hete- luchtgenerator die geschikt is om onder wisselende tegendrukken tot 6 bar te kunnen functioneren. Processen die onder deze druk plaatsvinden zijn bijvoorbeeld het calcineren van gips en thermische naverbranding. Het calcineren van gips onder hoge druk is nieuw en de verwachting is dat deze methode voor de eindgebruiker een hogere productkwaliteit oplevert op met specifieke eigenschappen. Voor thermische naverbranding is het voordeel dat de installatie vele malen compacter kan worden ontworpen en daardoor goedkoper wordt.


Onze klant ontwikkelt een hete- luchtgenerator met een gasgestookt brandersysteem inclusief de gas- en lucht regelcomponenten en het mengsysteem voor de secundaire lucht. Omdat de toepassing vanwege de hoge procesdruk buiten het kader van de bestaande normen voor gas- en brander apparatuur valt dient er nieuwe hard- en software te worden ontwikkeld.  Ontwikkeling vindt plaats vanaf “scratch” omdat er geen “prior-art” bekend is. Dit geeft meteen het innovatieve karakter weer. Het eerste systeem zal als pilot- project bij een eindgebruiker worden ingezet.

 

Om de brander te kunnen regelen en te beveiligen is een geavanceerd regel- en beveiligingsysteem nodig. Enerzijds hebben we hier te maken met het vereiste veiligheidsniveau (tot SIL-3), anderzijds met de benodigde functionaliteit om onder deze extreme wisselende procesdrukken te kunnen functioneren. Armac heeft hiervoor een Pilz veiligheids PLC ingezet vanwege de beschikbaarheid van standaard gecertificeerde blokken voor o.a. burner management en safety. Het valideren van het systeem conform de IEC61508 bleek nog een hele klus maar die is gelukt en het eindresultaat is naar ieders tevredenheid!

 

Hardware:

  • Safety PLC Pilz PSS universal controller
  • HMI Hakko TS1070i 7"

 

Software:

  • Pilz Automation Suite PAS 4000 - voor configuratie of IEC 61131-3-programmering
  • Hakko Monitouch V-SFTV5

 

 

Branderbesturing
Pilz Safety PLC
Safety Valve
Burner managent System